Veng Kirkes krucifiks og lysstander

  Åby-krucifikset

Af sognepræst Lise Palstrøm:

Vi har i Veng sogn fået en gave, en meget smuk og gammel gave. Vi har fået en tro kopi af Åby-krucifikset forærende til ophængning i den kirke, der er bygget i de samme år, som Åby-krucifikset blev til, nemlig i 1000-tallet.

Det passer så fint til Erik Heides store Kristusfigur fra 2003, som i øvrigt er inspireret af Åbykrucifikset.

Nationalmuseet skriver: Det ældste danske krucifiks fra Åby Kirke ved Århus. Krucifikset er fremstillet ca. 1050-1100 af forgyldte kobberplader på en trækerne, og illustrerer middelalderens magtfusion mellem konge og kirke. Den stiliserede figur viser Kristus som kongeguden, en sejrende konge med en borglignende krone på hovedet, åbne øjne og klædt i kongedragt. Det er kun i Norden at Jesus på denne måde afbilledes som en kongefigur på korset. Oprindeligt var figuren ophængt på et kors af træ, som nu er gået tabt.

Originalen kom til Nationalmuseet i 1870. Kopien blev taget i brug i Veng Kirke ved en festgudstjeneste den 25. juni 2017, samme dag som man markerede, at det var 25 år siden Sognehuset blev bygget.

img_2508a.jpg - 547.15 KB


 

Tænd et lys

 Tekst : Lise Palstrøm, Foto: Erna Bachmann og Line Riskjær Høi (SOGNET nr. 140 1014)

Søndag den 20. juli 2014 indviedes i Veng Kirke en lysstander, hvor besøgende kan tænde et lys og mindes en kær afdød, eller man kan tænde et lys, bede en bøn for en eller flere, der har det svært med sygdom, i krig, eller som har andre problemer. Jesus siger i Johannesevangeliet 8,12-20 "Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys."

 Traditionen med lystænding i kirken lever i den ortodokse og i den katolske kirke. Besøger man disse kirker, er noget af det første, der fanger øjet, tændte lys. Det er en skik, der efterhånden også optræder på vore breddegrader, i de protestantiske kirker.

 En lysstander har fra et par kirkegængere været efterspurgt til Veng Kirke. På kapelloftet fandtes rester fra tagets restaurering i 1980’erne, næsten1000 år gammelt egetræ, der af Nationalmuseet er dateret til sidste fjerdedel af 1000’tallet.

 Nationalmuseet sagde ja til at træet kunne fjernes, det tyngede på kapelloftet, der havde fået en svag bue. Menighedsrådet fik så den ide at lade en lokal kunstner, Lars Jakobsen, Veng, der også er kirkeværge, komme med et forslag, hvor det gamle egetræ, der har siddet i kirkens tagkonstruktion siden kirkens opførelse, indgik. Lars har selv udført arbejdet, og nu står den smukt i kirken som en skulptur.

 Det var en næsten fuld kirke, der deltog i højtideligheden (der var også barnedåb). Efter gudstjenesten mødtes man i den solvarme sommerdag til en lille kold forfriskning og lidt frugt i våbenhuset.

  018.jpg - 6.64 MB

lysstander 4.jpg - 176.64 KB

Foto Line Riskjær Høi


    Sognepræst Lise Palstrøm

    Låsbyvej 123, Veng
    8660 Skanderborg
    Mesing Kirke
    og graverkontor

    Præstevejen 14
    8660 Skanderborg

 


    Veng Kirke,
    graverkontor og Sognehuset
    Låsbyvej 80
    8660 Skanderborg    Kontakt

    Mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
    Præst: 86 94 37 33