Tænd et lys

Tekst : Lise Palstrøm, Foto: Erna Bachmann og Line Riskjær Høi (SOGNET nr. 140 1014)

Søndag den 20. juli 2014 indviedes i Veng Kirke en lysstander, hvor besøgende kan tænde et lys og mindes en kær afdød, eller man kan tænde et lys, bede en bøn for en eller flere, der har det svært med sygdom, i krig, eller som har andre problemer. Jesus siger i Johannesevangeliet 8,12-20 "Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys."

Traditionen med lystænding i kirken lever i den ortodokse og i den katolske kirke. Besøger man disse kirker, er noget af det første, der fanger øjet, tændte lys. Det er en skik, der efterhånden også optræder på vore breddegrader, i de protestantiske kirker.

En lysstander har fra et par kirkegængere været efterspurgt til Veng Kirke. På kapelloftet fandtes rester fra tagets restaurering i 1980’erne, næsten1000 år gammelt egetræ, der af Nationalmuseet er dateret til sidste fjerdedel af 1000’tallet.

Nationalmuseet sagde ja til at træet kunne fjernes, det tyngede på kapelloftet, der havde fået en svag bue. Menighedsrådet fik så den ide at lade en lokal kunstner, Lars Jakobsen, Veng, der også er kirkeværge, komme med et forslag, hvor det gamle egetræ, der har siddet i kirkens tagkonstruktion siden kirkens opførelse, indgik. Lars har selv udført arbejdet, og nu står den smukt i kirken som en skulptur.

Det var en næsten fuld kirke, der deltog i højtideligheden (der var også barnedåb). Efter gudstjenesten mødtes man i den solvarme sommerdag til en lille kold forfriskning og lidt frugt i våbenhuset.

018.jpg - 6.64 MB

lysstander 4.jpg - 176.64 KB

Foto Line Riskjær Høi

Sognepræst Lise Palstrøm
Låsbyvej 123, Veng
8660 Skanderborg

Mesing Kirke
og graverkontor

Præstevejen 14
8660 Skanderborg

Veng Kirke,
graverkontor og Sognehuset

Låsbyvej 80
8660 Skanderborg

Kontakt
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Præst: 86 94 37 33