Jul i kirken

Julen i Veng og Mesing

Advent og jul i Veng og Mesing

I år tror vi på, at vacciner og immunforsvar vil sikre, at vi kan få lov at fejre advent og jul i kirkerne. Forsyningssituationen og inflationen betyder dog, at vi ikke tænder lys i kirken hver dag i adventstiden. Men hvis du ser godt efter, vil der være andre og mindre lyskilder rundt om på kirkegården og i eller ved kirken – for advent og jul vil vi fejre og gøre noget ekstra ud af; det er jo selve glædens fødsel, vi fejrer!

 

Luciadag.  Tirsdag d. 13. december -

og den fejrer vi i kirken kl. 17.00-18.00.

Konfirmanderne bærer lys ind i kirken, og minikonfirmanderne vil opføre årets krybbespil. På vej ud af kirken er der ”lussebrød”/Lucia-boller til hele familien.

Nytårsgudstjeneste

Allerede dagen før nytårsaften fejrer vi nytårets komme om aftenen i Mesing Kirke. Efter gudstjenesten skåler vi og ønsker hinanden godt nytår. Det er fredag d. 30. december kl. 19.00.

 

H3K - 8. januar 2023 kl. 16.00

Hvad er i grunden det? H3K står for Hellig tre konger – og egentlig fejrer vi dem d. 6. januar. I 2023 falder H3K sammen med den første søndag efter H3K. De vise mænd kom fra hele den dakendte omverden til Palæstina for at fejre den nyfødte konge, der engang skulle blive verdens frelser. Ude i verden er det til Helligtrekonger, julen fejres! Hos os er det den dag, julen slutter. Det er en uge efter nytår, og det er den eftermiddag juletræet tændes for sidste gang, ligesom det tre-grenede Helligtrekongers-lys tændes til glæde og håb for verden og os og det nye år.

 

Kyndelmisse - Torsdag d. 2. februar 2023 kl. 17.00 - Lysfest og værkstedsgudstjeneste

Konfirmanderne forbereder årets Kyndelmissegudstjeneste, hvor vi fejrer midvinter og lysets tilbagekomst. Vi forsøger at koble bibelens tekster om livets lys til hverdagens trængsler, eftertanker og bekymringer. Efter gudstjenesten er der Kyndelmissepandekager til alle.

(Fotos 2017)

 

 

Kulturaften

Fredag d. 23. september 2022  kl. 16 - 20 

For 6. år i træk var kirken med i årets kulturuge sammen med foreninger i De 7 Dale, denne gang i Borgernes Hus, Søballevej 6, Veng, Skanderborg.


Landsbyklyngen De 7 Dale samler foreninger og institutioner til Kulturaften i bevægelse. Du e også inviteret til at komme og tage del i De 7 Dales mange muligheder, når skolen og kirken, KFUM spejderne, arkivet og Borgernes Hus byder op til historisk og nutidig bevægelse. Udstilling om folkedans, veteran-automobil, bevægelses-og balancelege med spejderne, HIK81 i bevægelse, kirke i bevægelse o.m.a. – skolen medvirker også, ligesom der vil være udstilling/oplysningsmateriale om De 7 Dales forskellige initiativer.
 ”Den store kagebagedyst” var en succes. og kagerne solgtes efter præmiering til publikum.

Hårby Slagteren deltog med sin vogn udenfor, og Søster stod for kaffe i salen. Man kunne komme og gå, som man vil. Fælles aftensang i skumringen.

 

 

 

 

 

Sogneindsamling

 

Sogneindsamling søndag den 12. marts 2023

Vær med, når Folkekirkens Nødhjælps Sogneindsamling løber af stablen søndag den 12. marts 2023. Sammen gør vi en forskel for mennesker i nød.

I marts bliver der igen sogneindsamling i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp. Vore indsamlere kommer rundt i landsbyerne i De 7 Dale mellem kl. 11.00 og 13.00. Vi tager imod både kontanter og via MobilePay – og siger TAK til!

Hvad skal det til for?  Krig i Ukraine, eftervirkningerne fra corona, fødevarekrise, den skyhøje inflation, tørke og sult. 345 millioner mennesker har brug for akut fødevarehjælp. Behovet for hjælp har aldrig været større.  Det vil vi fortælle mere om i næste nummer af SOGNET, men vi opfordrer dig allerede nu til at melde dig som indsamler.

Gør en verden til forskel – meld dig som indsamler

Du kan melde dig som indsamler hos din lokale indsamlingsleder. Kontakt allerede nu Lise Palstrøm, Petsi Friis Tvørfoss eller Christina Nør Østbjerg for at melde dig som indsamler. Du kan også tilmelde dig på blivindsamler.dk.

Konfirmanderne har indsamlingsdagen som en del af konfirmationsforberedelsen, for det er en del af at være kirke, at vi gør en indsats ude i verden.

  

Billedet herunder er fra optælling af penge i Sognehuset i 2022. Der indkom i alt 14.935 kr.

Sogneindsamling søndag d. 13. marts 2022 kl. 10-13

2022-indsamlingen blev en milepæl 

I 2022 fylder Folkekirkens Nødhjælp 100 år. Som den ældste nødhjælps- og udviklingsorganisation med danske rødder, fejrer vi ikke alene 100 års arbejde med håb og handling som varemærke. Vi fejrer et stærkt dansk engagement i humanitært udviklingsarbejde gennem hundrede år. Sogneindsamlingen bliver derfor en jubilæumsindsamling. 

 

Der indsamledes i alt: kr. 14.935 

Med den akutte situation i Ukraine besluttedes det i sidste øjeblik, at halvdelen af de indsamlede midler skulle gå til børn i det krigsramte land.   

Den anden halvdel til Afrika

  • Træplantning, der modvirker jordskred og kan bremse voldsomme oversvømmelser.
  • Vandpumper og vandrensningsanlæg, som sikrer folk rent drikkevand .
  • Køkkenhaver og nye afgrøder, der kan klare tørke og omskifteligt vejr.
  •  

 

 Billede: Nogle steder i Afrika skal kvinder og børn vandre i flere timer for at hente vand, som oftest er bakteriefyldt. Folkekirkens Nødhjælp bygger vandposter i landsbyerne, så færre bliver syge, gåturene efter vand forkortes og børn for mulighed for at lege og gå i skole. Foto: Peter Høvring

 

Billede: Køkkenhaver giver familier mulighed for at dyrke afgrøder som sojabønner, løg og spinat. I flere af verdens fattigste lande, er især børn fejl-og underernæret. Det er mangel på mad og ensidig kost, der er skyld i det. For de familier kan køkkenhaver være til stor gavn, fordi køkkenhaver giver familier en mere stabil høst og gør dem i stand til at spise varieret. Foto: Jakob Dall

 

Musik i kirken

Adventskoncert i Mesing Kirke søndag d. 20. november kl. 19 (bemærk tidspunkt)
JørLau er et ensemble for kvindestemmer, og repertoiret favner bredt, dog har den vokale kirkemusik en fyldig plads. Til advents/julekoncerten er der naturligvis også dejlige sange, der hører julen til. Ensemblets leder og stifter er Tinebeth Hartkopf, sanger, sangpædagog og organist. 

Peter Langberg, koncertorganist og tidligere rektor for Kirkemusikskolen, akkompagnerer koret samt spiller soloværker for orgel.
Efter koncerten er alle velkomne til gløgg og æbleskiver i Forsamlingshuset.

 

1. december medvirker musiksolist ved gudstjenesten i Veng.

 

Julekoncert i Veng Kirke - Torsdag den 8. december kl. 19 

Til den traditionsrige Julekoncert medvirker lokale kor.

Veng Skoles Julekoncertkor synger juleglæden frem med smil og højt humør med børnenes yndlings julesange og Veng Koret medvirker med smukke danske julesange og salmer såvel som engelske carols. Det bliver et genhør med elskede klassikere og nye ting, der også priser julens glade budskab...  Dirigenter er Petsi Friis-Tvørfoss og Anja Rossau

 

   

 Veng Skoles koncertkor medvirkede ved koncert i Veng Kirke den 1. november 2022 

  

Vi synger julen ind! I år med guitarist Søren Bødker Madsen.

4. søndag i advent, d. 18. december, synger vi julen ind i Veng Kirke kl. 16.00. Det er efterhånden blevet en dejlig tradition, selvom der har været lidt ’forstyrrelser’ i corona-årene.

I år bliver det særligt og magisk, for guitaristen Søren Bødker Madsen vil dele sin julemusik med os. Det betyder, at vi både får lov at synge nogle af julens skønne salmer og også lytte til guitarens juleklange i en minikoncert

 

 

 

 

.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sogneeftermiddage og -udflugter

Sogneeftermiddag tirsdag d. 7. februar kl. 14-16

Historien om Kim Larsen

Karsten Holm synger Larsens sange og fortæller noget af historien om Danmarks nationalskjald, Den store gavflab, eller bare Kim Larsen - født Kim Melius Flyvholm Larsen, d. 23. oktober 1945, død d. 30. september 2018. Kim Larsen fik sit gennembrud i 1969 med gruppen Gasolin, og siden slutningen af 70'erne har han været Danmarks førende og bedst sælgende sanger og komponist.

 

Da han startede i begyndelsen af 70´ernem var han én af de kunstnere, som man enten ikke kunne fordrage eller elske. Alt dette er ændret i dag. Alle elsker Kim Larsen - ung som gammel.

Derfor er tiden også moden til at lave et sangforedrag, der hylder ham.

Karsten Holm har sunget Kim Larsens sange i mange år, og det var ikke svært at sammensætte materialet til dette sangforedrag, og så har han altid haft visse fortrin for af gi' den som Kim Larsen, nemlig flaben/munden. Og Karsten kan ramme tonen, så man kommer i tvivl om det er Larsen selv.

Ud over sangene og musikken vil Karsten Holm også fortælle historien om Kim. Vi skal have de gode sange fra "Langebro", "Maria" til nyere, så som "Dengang da jeg var lille". Udover at synge sine egne sange har Kim Larsen også gennem hele karrieren fortolket andres sange, f.eks. med "Sange fra glemmebogen" som vi også skal høre et par stykker af. Når Kim Larsen fortolker en sang, lyder det altid, som han selv havde skrevet den.

 

Ivar Brændgaard om Ukrainas skæbneår Tirsdag d. 7. marts kl. 14.00

– en stat sammentømret i blod eller en stat i langsom undergang.

 Hvorfor er Rusland og Ukraina - to broderfolk – i krig? Ukraina var der før Rusland og er den slaviske ortodoksis vugge, men gik under i 1241. Derefter en omtumlet tilværelse i århundreder, hvor en svensk konge kom til at forårsage, at Ukraina kom ind under Rusland i 300 år. Selvstændig siden 1991, men med store demokratiproblemer. Landet har været oligarkstyret de allerfleste år, indtil befolkningen fik nok og valgte komikeren Volodymir Zelenskyj til præsident.


Få 1200 års historisk rids til forståelse af den forfærdelige og fastlåste situation. Hør om Hitlers og Stalins forfærdelige overgreb på ukrainerne, som nu får dem til at kæmpe desperat for ikke at blive underkuet og nedværdiget igen. Hør om den kirkelige situation, hvor halvdelen af landets befolkning går i de russisk-ortodokse kirker, styret fra Moskva, og den anden halvdel af befolkningen går i de ukrainsk-ortodokse kirker, hvilket skaber intens splid.


Få en vurdering af den aktuelle situation og fremtidsudsigterne.
Ivar Brændgaard er uddannet sprogofficer i russisk og polsk og har fulgt med i udviklingen i det gamle Sovjetunionen i 50 år.

  

 

 

Underkategorier

Sognepræst Lise Palstrøm
Låsbyvej 123, Veng
8660 Skanderborg

Mesing Kirke
og graverkontor

Præstevejen 14
8660 Skanderborg

Veng Kirke,
graverkontor og Sognehuset

Låsbyvej 80
8660 Skanderborg

Kontakt
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Præst: 86 94 37 33