sogneaften

Sogneaften torsdag d. 9. marts 2023 kl. 19.00 i Sognehuset i Veng

Naturens mangfoldighed - en forsvarstale for skaberværket.  Om kampen for at bevare og genoprette livets mangfoldighed, ved Michael Stoltze, biolog, Ph.d., forfatter og fotograf.

     Der er ufred, miljø, klima- og biodiversitetskrise, og det er let at forfalde til opgivende mismod. Men lyspunktet er, at Jordens folketal ikke stiger så hurtigt længere og forventes at stagnere og måske endda begynde at falde sidst i det 21. århundrede. Og samtidig har vi stort set den viden og teknologi, der skal til for at løse kriserne. Det vil altså kunne lade sig gøre, hvis vi blot forstår at samarbejde på tværs af politiske og kulturelle skel. Vejen til en rig natur og et bedre og mere bæredygtigt liv går via indsigt, samarbejde og handling. Det er ikke et offer, at vi giver meget mere plads til naturen og vores medskabningers frie og vilde liv. Tværtimod - det er en gave og en nødvendighed for os. Medskabningernes liv er vores liv og livsforsikring.

     Foredraget ledsages af billeder af stort og småt fra naturen og kommer med bud på de vigtigste ting, vi hver især kan gøre for at få en rigere natur. Bagefter vil der være tid til spørgsmål og debat.

Michael Stoltze er født og opvokset på Bornholm og er efter mange år på Sjælland og i Jylland vendt tilbage til sin fødeø. Michael Stoltze er naturforkæmper og stærkt optaget af sanselighed, sammenhænge, naturens møde med kulturen og alt det, naturen gør ved os på godt og ondt. Stoltze har skrevet bøger om sommerfugle og dansk natur, blandt andre hovedværkerne “Danske dagsommerfugle”, “Dansk natur” og “Danmarks
Nationalparker”

 

Sogneaften fredag d. 21. april kl. 17 i Veng Kirke og Sognehus

Er der kamp mellem krop og sind?

Så sæt en fredag af til at blive introduceret til KirkeYoga fra fyraftenstid – med mad og masser af nærvær.

Der er brug for langsomhed og fordybelse i en verden, hvor mange ting går meget stærkt og vi skal forholde os til mange flere ting end tidligere. Yoga er en modkultur til præstationssamfundet - en nådespraksis. I kirkeyoga dyrker vi yoga i kirken, for at øve os med nærvær at give krop og sind en oplevelse af at være til stede her og nu og finde ro.  

     Hanna Smidt er yogalærer og underviser hver uge i KirkeYoga i Brorsons Kirke og Bellahøj Kirke.  

Fredag d. 21. april kl. 17 vil Hanna introducere os for kirkeyoga i praksis i Veng Kirke

     Efterfølgende står den på tapas i Sognehuset, inden Hanna vil fortælle om baggrunden for kirkeyoga og indgå i en samtale med os.

Tilmelding er nødvendig af hensyn til maden. Gerne på mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

 

Kirketjener Veng-Mesing sogne, Skanderborg Provsti

En stilling som kirketjener ved Veng og Mesing kirker er ledig pr. 1.3.2023.

En stilling som kirketjener ved Veng og Mesing kirker i nærheden af Skanderborg er ledig pr. 1.3.2023 eller snarest muligt herefter. Stillingen er på 4 timer pr. uge i gennemsnit.

 Kirketjeneren skal bl.a. varetage følgende opgaver:

Kirketjenerfunktion ved ca. 30 årlige gudstjenester og andre kirkelige handlinger i weekender og på helligdage

Klargøring, pyntning og oprydning

Flaghejsning og nedtagning af flag

Opsætning af salmenumre og betjening af kirkens tekniske udstyr

Opstilling at inventar til forskellige typer arrangementer i kirken

Indkøb i forbindelse med arrangementer i kirken

Ansættelse sker ved Veng-Mesing Menighedsråd.

Vi søger en imødekommende og serviceminded medarbejder, som med fleksibilitet kan indgå i et tæt samarbejde med menighedsrådet og øvrige ansatte om aktiviteterne i kirkerne.

Din profil:

Du kan f.eks. være fleksjobber, studerende eller andet

Måske har du erfaring fra en servicefunktion

Du har et godt humør og har let ved at indgå i fællesskab med andre

Du er indstillet på, at arbejdstiden primært er placeret i weekender og helligdage i dagtimerne samt få aftener årligt.

Mulighed for deltagelse i kirketjeneruddannelsen, hvis du ikke allerede har den. Varighed ca. fem ugers fordelt over en længere periode.

Du har et vist kendskab til Folkekirken og er loyal overfor den som arbejdsplads.

Vi tilbyder:

En alsidig arbejdsplads, hvor vi vægter et godt humør og en positiv tilgang til opgaverne

Et engageret menighedsråd, der er åben for dialog og nye idéer

God hjælp fra Landsbykirkegårdenes personale, som står for kirkegårdsdrift, tilsyn med tekniske installationer samt rengøring

Stillingen er på timeløn og løn i henhold til gældende overenskomst.  Der betales derudover 12,5% i feriepenge.

Nærmere oplysninger om stillingen kan fås ved henvendelse til Sognepræst Lise Palstrøm på tlf. 2495 3337 eller kontaktperson Christina Nør Østbjerg 6166 8086

Ansøgningen med relevante bilag sendes pr. mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Ansøgningen skal være menighedsrådet i hænde senest d. 20/2 2023

Menighedsrådet vil forud for ansættelsen indhente referencer og børneattest.

Vi glæder os til at modtage din ansøgning.

Du kan læse mere om os på www.vengmesing.dk 

 

Sogneindsamling

 

10.753 kroner indsamledes der Søndag den 12. marts 2023

til Folkekirkens Nødhjælpsindsamling i Veng og Mesing sogne. TAK til indsamlerne og TAK til alle, der bidrog.

Efter morgengudstjenesten kl. 9.30 i Veng Kirke er der kirkekaffe i Sognehuset i Veng, hvor alle får udleveret sin indsamlingsbøsse og diverse materialer.

     Tilbage i Sognehuset er der lidt at styrke sig på, mens man får talt pengene op.

Konfirmanderne er også med som indsamlere og går to og to. Minikonfirmanderne er også velkomne sammen med en voksen. Alle andre voksne går én og én eller to og to, som man nu selv synes.

     Vi håber, vi kan få dækket alle ruter i sognene – i hvert fald indenfor bygrænserne.

Vil du give et par timer af din tid til indsamling til verdens fattigste og blive indsamler, kan du melde dig hos: Petsi Friis Tvørfoss, Christina Nør Østbjerg eller Lise Palstrøm. Har du en landsby, du helst vil samle ind i, kan du sige det ved tilmelding.

Sidste år satte vi rekord – både lokalt og på landsplan. Der er stadig brug for hver en krone til de mange, der er hårdt ramt af klimakatastrofer eller krig.

  

Billedet herunder er fra optælling af penge i Sognehuset i 2022. Der indkom i alt 14.935 kr.

Sogneindsamling søndag d. 13. marts 2022 kl. 10-13

2022-indsamlingen blev en milepæl 

I 2022 fylder Folkekirkens Nødhjælp 100 år. Som den ældste nødhjælps- og udviklingsorganisation med danske rødder, fejrer vi ikke alene 100 års arbejde med håb og handling som varemærke. Vi fejrer et stærkt dansk engagement i humanitært udviklingsarbejde gennem hundrede år. Sogneindsamlingen bliver derfor en jubilæumsindsamling. 

 

Der indsamledes i alt: kr. 14.935 

Med den akutte situation i Ukraine besluttedes det i sidste øjeblik, at halvdelen af de indsamlede midler skulle gå til børn i det krigsramte land.   

Den anden halvdel til Afrika

  • Træplantning, der modvirker jordskred og kan bremse voldsomme oversvømmelser.
  • Vandpumper og vandrensningsanlæg, som sikrer folk rent drikkevand .
  • Køkkenhaver og nye afgrøder, der kan klare tørke og omskifteligt vejr.
  •  

 

 Billede: Nogle steder i Afrika skal kvinder og børn vandre i flere timer for at hente vand, som oftest er bakteriefyldt. Folkekirkens Nødhjælp bygger vandposter i landsbyerne, så færre bliver syge, gåturene efter vand forkortes og børn for mulighed for at lege og gå i skole. Foto: Peter Høvring

 

Billede: Køkkenhaver giver familier mulighed for at dyrke afgrøder som sojabønner, løg og spinat. I flere af verdens fattigste lande, er især børn fejl-og underernæret. Det er mangel på mad og ensidig kost, der er skyld i det. For de familier kan køkkenhaver være til stor gavn, fordi køkkenhaver giver familier en mere stabil høst og gør dem i stand til at spise varieret. Foto: Jakob Dall

 

Musik i kirken

Forårskoncert i Veng Kirke lørdag den 11. marts 2023 kl. 16

Musikkens strøm fra generation til generation

Solo og 4-handig klavermusik med pianisterne Laurie Pickering og Ib Nørager Pedersen og Veng Koret, der medvirker med et par korsatser, der understøtter koncertens tema. I eftermiddagens program skruer vi dagligdagens tempo ned og tager tilbage til andre tider og værdier. Virtuos spilleglæde, sangglæde, uimodståeligt melodisk engagement og elegant veltalenhed. Champagne for sjælen.

1. Påskedag medvirker Aksel Nielsen, cello, ved gudstjenesterne i Veng og Mesing

      

 

Julekoncert i Veng Kirke - Torsdag den 8. december kl. 19 

Til den traditionsrige Julekoncert medvirker lokale kor.

Veng Skoles Julekoncertkor synger juleglæden frem med smil og højt humør med børnenes yndlings julesange og Veng Koret medvirker med smukke danske julesange og salmer såvel som engelske carols. Det bliver et genhør med elskede klassikere og nye ting, der også priser julens glade budskab...  Dirigenter er Petsi Friis-Tvørfoss og Anja Rossau

 

   

 Veng Skoles koncertkor medvirkede ved koncert i Veng Kirke den 1. november 2022 

  

Vi synger julen ind! I år med guitarist Søren Bødker Madsen.

4. søndag i advent, d. 18. december, synger vi julen ind i Veng Kirke kl. 16.00. Det er efterhånden blevet en dejlig tradition, selvom der har været lidt ’forstyrrelser’ i corona-årene.

I år bliver det særligt og magisk, for guitaristen Søren Bødker Madsen vil dele sin julemusik med os. Det betyder, at vi både får lov at synge nogle af julens skønne salmer og også lytte til guitarens juleklange i en minikoncert

 

 

 

 

.     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sogneeftermiddage og -udflugter

Tirsdag d. 7. marts kl. 14.00  

Ivar Brændgaard om Ukrainas skæbneår 

– en stat sammentømret i blod eller en stat i langsom undergang.

 Hvorfor er Rusland og Ukraina - to broderfolk – i krig? Ukraina var der før Rusland og er den slaviske ortodoksis vugge, men gik under i 1241. Derefter en omtumlet tilværelse i århundreder, hvor en svensk konge kom til at forårsage, at Ukraina kom ind under Rusland i 300 år. Selvstændig siden 1991, men med store demokratiproblemer. Landet har været oligarkstyret de allerfleste år, indtil befolkningen fik nok og valgte komikeren Volodymir Zelenskyj til præsident.


Få 1200 års historisk rids til forståelse af den forfærdelige og fastlåste situation. Hør om Hitlers og Stalins forfærdelige overgreb på ukrainerne, som nu får dem til at kæmpe desperat for ikke at blive underkuet og nedværdiget igen. Hør om den kirkelige situation, hvor halvdelen af landets befolkning går i de russisk-ortodokse kirker, styret fra Moskva, og den anden halvdel af befolkningen går i de ukrainsk-ortodokse kirker, hvilket skaber intens splid.


Få en vurdering af den aktuelle situation og fremtidsudsigterne.
Ivar Brændgaard er uddannet sprogofficer i russisk og polsk og har fulgt med i udviklingen i det gamle Sovjetunionen i 50 år.

  

 

Tirsdag den 11. april kl. 14.00 - 16.00 i Sognehuset

Grundet ”den stille uge”, dagene før påske, er april måneds sogneeftermiddag udskudt til efter påske. Pensionistforeningen og sogneeftermiddagen fusionerer denne eftermiddag, så vi både får musik og nyt om sogneudflugten. Denne dag skal man altså ikke selv have kage med til kaffen. Der vil blive taget imod tilmelding til årets udflugt, som vil finde sted

tirsdag d. 15. august kl. 8.30-18.30.

 

Underkategorier

Sognepræst Lise Palstrøm
Låsbyvej 123, Veng
8660 Skanderborg

Mesing Kirke
og graverkontor

Præstevejen 14
8660 Skanderborg

Veng Kirke,
graverkontor og Sognehuset

Låsbyvej 80
8660 Skanderborg

Kontakt
Mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Præst: 86 94 37 33